11 tips voor je innerlijke #carefreeblackgirl

11 tips voor je innerlijke #carefreeblackgirl

“Wat willen we?” “Een zorgeloos leven!” “Wanneer willen we het?” “Nu!” Dat klinkt als een prima protest slogan, zeker in een wereld waarin we continu voor nieuwe uitdagingen staan. Maar, het leven kun je op twee manieren bekijken. Je kunt de “struggle” belichten waarmee etnische minderheden – en dan met name vrouwen – te maken krijgen óf je kunt de magie zien in een volk wat door de eeuwen heen, en ondanks alles, te boek staat als sterk, snel en haast onbreekbaar.  Trots zijn dus. Niet het soort trots waarvan je naast je schoenen gaat lopen of waarvan je ego keihard opblaast, maar de stille trots die Maya Angelou bijvoorbeeld beschreef in het gedicht Phenomenal Woman. Ongeacht je levensfase, je stressfactoren en je relaties met anderen, heeft de #carefreeblackgirl in jou wat liefde en aandacht nodig. Zij – en vooral jij – verdient het. De 11 tips in dit artikel helpen je alvast op weg.

pexels-photo2016 wordt ongetwijfeld het jaar van de #carefreeblackgirl, bye stress! (c) pexels.com

1. Verzamel je eigen “sisterhood” and have some fun!
Er is een soort energie rondom de zwarte vrouw die om zich heen grijpt en iedereen die dat wilt, meeneemt op een gloednieuw avontuur. De “sisterhood” is daar een geweldig voorbeeld van. Zwarte vrouwen die elkaar opzochten, elkaar in vertrouwen namen, dingen met elkaar bespraken en nieuwe vriendschappen sloten. Als je “sisterhood” al bestaat en je een sterk netwerk hebt van vriendinnen en familieleden waarmee je een geweldige tijd kunt hebben, trommel dan minimaal een keer per maand iedereen op om iets leuks te doen. De energie die je ervan zult krijgen is fantastisch, actual food for your soul.  Hoewel veel mensen betekenisvolle vriendschappen sluiten in hun tienerjaren, kun je als twintiger- en zelfs als dertiger nog steeds mensen ontmoeten waarmee je veel gemeen hebt. Sta open voor nieuwe ervaringen, voor nieuwe mensen and put yourself out there.

2. Ga eens mediteren – of gewoon héél stil zitten
Misschien heb je, als je denkt aan meditatie, direct zo’n schoolvoorbeeld van een veelkleurig geklede hippie voor je gehaald, inclusief bloemen achter het oor. Maar, de voordelen van meditatie zijn niet alleen voorbehouden aan mensen die voor altijd in de sixties vertoeven. Meditatie (of gewoon héél stil zitten) is goed voor je gezondheid én dus voor je innerlijke #carefreeblackgirl. Enkele bewezen voordelen van meditatie zijn een toename van creativiteit, een verlaagd stressniveau, ontwikkeling van je intuïtie (je onderbuikgevoel), een toename van productiviteit en dat is trouwens nog lang niet alles. Nog niet overtuigd? Kijk zelf maar…

black-woman-meditating-yogaNamaste! (c) Shutterstock

3. Let op je voeding – you are what you eat.
Ons traditionele dieet kan op veel gebieden grote veranderingen gebruiken. We zijn dol op koolhydraten en vetten en in afgezien van soepgroente door de nasi, laten we de groentes vaak liever achterwege. Een gebalanceerd voedingspatroon heeft vanzelfsprekende voordelen voor je gezondheid en je innerlijke mens. Voeg aan iedere maaltijd wat groenten en/of fruit toe om een makkelijke stap te zetten in de juiste richting. Als iets kan bederven binnen een paar dagen, er geen reclame voor wordt gemaakt en het niet bestaat uit meer dan 10 ingredienten (die je nauwelijks kunt uitspreken), is het hoogstwaarschijnlijk goed voor je body. So, balance the hell out of your diet. Maar eet af en toe gewoon een koekje, of een broodje pom. I mean… Als je moeite hebt met extra groenten en fruit, maak er  dan gewoon een smoothie van. Super nice!

4. Wees bewust van je lichaam en wat het je vertelt.
Door de jaren heen zijn we de connectie met ons lichaam een beetje kwijtgeraakt. We luisteren meer naar ons hoofd dan naar ‘de rest’ van dat geweldige lijf. Je handen, je voeten, je buik, je benen etc. Allemaal delen van je lichaam die je iets kunnen vertellen over hoe het ermee gaat. Je word bewust van je lichaam door jezelf in gedachten de vraag te stellen: “Hoe voel ik me nu?” en eens goed te luisteren naar de signalen die je krijgt, de resultaten zullen je waarschijnlijk verbazen. I promise you…. Ik ben géén hippie en dat word jij ook niet als je wat meer in-tune bent met je body.

5. Beoefen de kracht van positief denken
Oké oké, ik ga steeds meer op een hippie lijken hé. Maar positief denken is een oerkracht waarmee je ontzettend veel gedaan kunt krijgen, al is het maar op het gebied van een betere geestelijke gesteldheid. We schieten vaak in de rol van ‘de observant’. De dingen die om ons heen gebeuren hebben daardoor in de meeste gevallen direct invloed op de manier waarop onze dag zich ontvouwt. Teen gestoten toen je uit bed stapte? Je auto start niet? Je kind vervelend? It’s a bad day right? Might as well give up completely! Nee dus. Oefen met het zoeken naar een gedachte die ‘iets beter’ voelt. Hoe je dat doet? Klik hier voor de beginselen van “positive thinking”

o-AFRICAN-AMERICAN-WOMAN-GREEN-BACKGROUND-facebookPositief denken maakt je blij, zelfs als je niet blij was (c) Shutterstock

6. Organiseer je werkplek en leefruimte – declutter your mind.
Weg met de rotzooi! Geef je koelkast en voorraadkast een grote schoonmaakbeurt, gooi te kleine/te grote kleren uit je kast en hou alleen datgene wat je nú past. Op het werk? Ruim je bureau op en ontdoe jezelf van alle lege pennen, post-it’s die niet meer plakken en nodeloze notities. Mijn moeder leest dit en denkt: “Suuuuuure, dat zeg jij” maar honestly, hoewel ik s’werelds grootste chaoot ben voel ik me het prettigste in een schone omgeving en kan ik letterlijk helderder nadenken. Als opgeruimd zijn voor jou ook niet van nature komt, verdeel dan alle huishoudelijke taken in een schema en doe iedere dag één ding. Maandag stofzuigen, dinsdag de was, woensdag de plantjes water geven enz. Voilá, een schoon huis en een opgeruimd hoofd.

7. “Not your opinion? Not your problem!”
Iemand zei ooit: “Opinions are like […], everybody has one”. Ik weet zeker dat je het missende woord zelf kunt toevoegen. #carefree zijn betekent niet dat je roekeloos door het leven gaat en dat niks je boeit, maar sommige dingen verdienen gewoon niet zoveel aandacht. Iedereen zal een mening hebben over jou, je partner, je kinderen, je werk – you name it – which is fine. Deel jij die mening zelf ook? Dan kun je er uiteraard iets aan doen. Maar, zolang het een mening is die niet productief is voor de manier waarop jij in het leven staat, noch iets daaraan bijdraagt… Is het simpelweg niet je probleem. Just live your life ayeeeee!

8. Schrijf (al!) je doelen, dromen en plannen uit.
Wishful thinking, imaginatination, make believe… Dat mag! Graag zelfs. Minimaliseer jezelf, noch je dromen, nooit. Alles wat je kunt bedenken is in essentie een mogelijkheid, you thought of it right? Maar als je steeds een nieuw doel stelt kan dat ietwat overweldigend aanvoelen. Als mensen willen we immers steeds méér bereiken. Doe jezelf een een notebook cadeau en schrijf daarin al je dromen, je doelen en je plannen. Je hoeft het overigens niet aan anderen te laten lezen, tenzij je dat wilt. Het doel is eigenlijk om alles zoveel mogelijk concreet te maken voor jezelf, zodat je precies weet wat je aan het doen bent. Het “hoe” is trouwens ondergeschikt. Je hoeft niet van alles precies te weten “hoe” je het gaat realiseren, dat je het wilt is een prima begin.

9. Laat de drang naar perfectie los. – Ain’t nobody perfect bih.
“Preeeetty huuuuhuuuurts” – Beyoncé.

tumblr_mxyhp5ZLRI1qimturo1_500

 

10. Let op je knaken, je centen, je poen, je doekoe enz…
Het liefste ga ik terug naar een tijd waarin ik een hoopje steentjes kon ruilen voor – plaats iets wat ik wil hier – maar dat gaat gewoon niet. De wereld draait op cold hard cash, en hoewel een geldloos leven aanlokkelijk lijkt, is nu niet zo haalbaar. Misschien word ik ooit tóch een hippie en ga ik ergens in een bos wonen, maar tot die tijd bedacht ik me dat het sowieso goed is voor de #carefreeblackgirl in mij, om wat slimmer om te gaan met m’n centjes. Zelf een lunch meenemen naar het werk, een weekbudget instellen, die nieuwe schoenen nog éven in je online winkelmandje laten staan (I know it hurts…), zijn wat eenvoudige manieren. Niemand houdt graag maand over aan het einde van haar geld, I’m trying to not be that person this year, neither should you!

11. Neem je “situationships” niet mee het nieuwe jaar in, girl really… don’t.
STEP AWAY FROM THE DRAMA! Ga gewoon van: “New year, who dis?” als hij je begin februari een té roze kaart stuurt waarin staat dat hij je mist en dat allemaal. Wat een situationship is? Een situatie, die gewoon geen relationship is maar ergens in het midden is blijven steken. Vaak met een hoop gedoe tot gevolg. 2016 word het jaar van jou, én van de #carefreeblackgirl. Je kunt altijd nog gewoon gaan voor de classic ‘No Scrubs’ van TLC. Gewoon keihard draaien én een dansje doen als je hotline blingt. Met andere woorden: Let it be… Ontdoe jezelf van de scrubs en je #carefree levels stijgen naar ongekende hoogtes. (Een bak ijs eten in je eentje mag, maar gooi er een vrucht in 😉 )

*Disclaimer: Love and honor thyself. Still not okay? Praat erover met een professional of iemand die je vertrouwt. Stress kan zowel mentaal als fysiek slopend zijn, dat weet ik uit eigen ervaring. Wees vooral lief voor jezelf en als dat niet lukt, is hulp vragen een concreet middel om je innerlijke #carefreeblackgirl te doen ontwaken. We got your back!

*Disclaimer: Love and honor thyself.

Still not okay? Praat erover met een professional of iemand die je vertrouwt. Stress kan zowel mentaal als fysiek slopend zijn, dat weet ik uit eigen ervaring. Wees vooral lief voor jezelf en als dat niet lukt, is hulp vragen een concreet middel om je innerlijke #carefreeblackgirl te doen ontwaken. We got your back!

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

TGU picks

A Champagne Celebration

Op vrijdag 19 januari was het tijd voor de vierde editie van The Glow Up. De edities lijken voorbij te vliegen en we zijn dankbaar ook deze met jou te hebben kunnen vieren.

Read More