7 eerlijke vragen over succes die jezelf nu meteen moet stellen

7 eerlijke vragen over succes die jezelf nu meteen moet stellen

4 minuten lezen

We denken vaak onterecht dat we totaal geen invloed hebben op de manier waarop ons leven zich manifesteert. 

Misschien heb je (nog) niet voldoende ervaring om te doen wat je graag wilt of heb je jezelf ervan overtuigd dat het ‘toch niet zal lukken’. Onze grootste tegenstander als het gaat om het leven dat we voor ogen hebben, zijn we zelf. Vaak ben je zo kritisch over je eigen handelen dat je geweldige ideeën geen kans geeft om uit te bloeien tot iets prachtigs. Uiteraard doen er zich situaties voor waarbij je alles hebt gedaan wat je kon, zonder dat je de resultaten hiervan terugziet. Dat kan zoveel redenen hebben en hoe cliché ook, is het belangrijk dat je weet hoe je omgaat met tegenslagen. Je kunt 15 minuten doemdenken bijvoorbeeld? However, je passie volgen op de weg naar jouw succes blijft het belangrijkste.

Work hard, play hard! (c) shutterstock.com
Alles kun je leren, gewoon beginnen dus (c) shutterstock.com

De definitie van succes is niet iets dat vastligt, je bepaalt het zelf. Het ‘hoe’ is in mijn optiek minder belangrijk omdat je dan niets anders doet dan nadenken. Door daadwerkelijk te ‘doen’ ontdek je kanten van jezelf die je zullen verbazen. Eerlijk zijn tegen jezelf zou daarbij altijd centraal moeten staan. Ga eens in gesprek met jezelf, dit zijn 7 vragen die je nu kunt stellen:


1. Wat betekent succes voor mij?


De definitie van succes is nauwelijks te meten omdat ze voor iedereen verschillend is. Het zal voor jou waarschijnlijk heel wat anders inhouden dan voor een ander. Misschien denk je dat wat zij zien als succes, ook voor jou geldt en hou je jezelf continu aan de standaarden van iemand anders. Onterecht, want jij weet zelf het beste wat het voor jou persoonlijk betekent om succesvol te zijn. Als je doet wat iemand anders voorstelt voelt het vaak ook een beetje off, het past misschien niet eens bij jou maar meer bij hen. Iedereen is anders en wat voor hen van waarde is hoeft bij jou niet hetzelfde los te maken. De eerste vraag is dan ook om te bepalen  wat jouw eigen definitie is. ‘Wat betekend succes voor mij?’ Waar wil je terechtkomen? Als je daar helder in kunt zijn voor jezelf, merk je al snel dat wat anderen doen minder belangrijk is. Jij bent namelijk op je eigen journey en geen leven is identiek. Moet je ook niet willen toch?

Maak je eigen puzzel compleet (c) shutterstock.com
Maak je eigen puzzel compleet (c) shutterstock.com

2. Welke doelen heb ik?


Een doel is zoveel als een glashelder ideaalbeeld van waar je wilt eindigen. Iedereen heeft tot op zekere hoogte wel “doelen”, vaak zijn ze erg algemeen en wil je misschien precies hetzelfde als ieder willekeurig persoon waarmee je een gesprek aanknoopt. Je wilt natuurlijk gelukkig zijn, afstuderen, een huis en een baan hebben en misschien zelfs een gezin stichten. Dit zijn dan ook niet de doelen waar ik het over heb. Als je je moet afvragen welke doelen jij hebt, gaat het niet om de basics maar echt om het unieke. Wat maakt jou anders dan anderen? Het is die ene droom die zomaar eens een doel zou kunnen worden. Wil je bijvoorbeeld de beste pianiste ter wereld worden, zul je een eerste stap kunnen zetten door ergens op les te gaan en steeds beter te worden. Als ‘de beste pianiste ter wereld’ jouw doel is, is dat prima zolang je precies weet wat je wilt. Iemand moet het zijn toch? Might as well be you.3. Ben ik gepassioneerd op weg naar mijn doel?


Meh… wéér zo’n dag right? Je bent succesvol op je werk, haalt goede cijfers op school of boekt al weken grote resultaten in de sportschool. Jij bent in ogen van veel mensen per definitie succesvol.., klaar. Not eigenlijk want hoe veel je ook bereikt, als je dit bereikt zonder passie voelt het altijd maar een beetje halfbakken aan. Vraag je dan ook af of het succes dat je nastreeft dat vuur in je aansteekt. Dat vlammetje dat je kriebels in je buik geeft en je hart sneller laat kloppen. Passie is een waardevolle brandstof voor succes omdat je het daarmee ook voor jezelf valideert. In de meeste gevallen volgt succes echt pas later dus dat verklaart ook direct waarom get rich quick schemes niet werken. Vaak worden dergelijke plannen gesmeed met ‘geld’ als doel. Geld op zich is fijn maar het is geen constante motivatie. Op het moment dat je bijvoorbeeld geen geld verdient met iets dat je doet zonder passie, geef je het ongetwijfeld sneller op. Dat in scherp contrast tot juist iets doen vanuit je passie, dat ‘geld’ komt dan later wel.

Black-woman-graduate-Shutterstock-800x430
Geslaagd zijn begint met blij zijn. (c) shutterstock.com

4. Welke middelen heb ik zelf tot mijn beschikking?


Voordat je ergens aan begint is het goed om te inventariseren wat ervoor nodig is en wat je zelf hebt. Ik ben absoluut geen tegenstander van om hulp vragen maar aangezien Rome ook niet in een dag is gebouwd, is klein beginnen vaak het beste. Als je bekijkt wat je zelf kunt inzetten om succes te bereiken, kom je er misschien achter dat er veel is dat je op eigen kracht en zelfs nu al kunt doen. We nemen vaak een afwachtende houding aan of anticiperen een moment ergens ver in de toekomst, waarbij alle omstandigheden perfect zijn. Dit gaat nooit gebeuren dus wachten is zinloos. Er zijn altijd wel beren op de weg en er is nooit voldoende denken we. Probeer daarom ook niet te kijken naar wat er niet is, of naar wat er wel is maar dan niet bij jou. Kijk naar wat je zelf hebt en investeer dat in jezelf. Het is immers jouw succes en als je wilt dat anderen daarin investeren moet je zelf ook het nodige meebrengen. Een investering gaat niet zozeer om het financiële, tijd is ook iets waardevols wat je zelf kunt investeren en dat is gratis.

 

5. Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren als het misgaat?


Gun jezelf 15 minuten worst case scenario tijd, ik weet dat je er goed in bent maar nu hoeft het niet meer de hele dag door. Fantaseer 15 minuten lang (en zo creatief mogelijk) over alle dingen die er mis kunnen gaan als je afstevent op succes. Na die 15 minuten zul je ongetwijfeld merken dat je een hele rijke fantasie hebt maar op dat moment is er nog niks mis gegaan en dat alle kansen nog gewoon voor je liggen, nothing happened. We zijn geneigd om onszelf de hele dag door de pesten en te prikkelen met doemgedachtes en daarmee kun je jezelf echt saboteren, je maakt een situatie die niet is gebeurd gevoelsmatig echt en je brein weet niet meer wat er nu wel en niet gebeurd is. Zo ontstaan paniekaanvallen vaak, door overmatig negatief denken, dus beperk de tijd waarin je dat doet. Vraag jezelf in die 15 minuten af wat het ergste is dat er zou gebeuren als het misgaat? “Het” kan in dit geval alles zijn maar vervang dat door iets wat voor jou relevant is. Na die 15 minuten schrijf je je vreselijkste scenario op en verfrommel je hem (verbrand je hem, scheur je hem?) en geloof me, het lucht op. Het is opgeschreven, en weg.

confused1-400x240
Beperk je worst case scenario-tijd tot 15 minuten (c) financialjuneteenth.com

6. Ben ik bereid om te doen wat ervoor nodig is?


You wanna talk the talk but do you wanna walk the walk? oftewel: ben je bereid om precies datgene te doen wat nodig is om succesvol te worden? Vaak als we mensen zien in een bepaalde positie bewonderen we ze om wie ze op dat moment zijn. Weinig mensen zijn dan nog geïnteresseerd in het verhaal achter dat succes en dat is zonde. Als je je verdiept in autobiografieën van mensen die volgens onze moderne samenleving succesvol zijn, zie je dat zij meestal een ding met elkaar gemeen hebben. Vaak hoorden ze talloze keren ‘nee’ voordat ze hun eerste ‘ja’ kregen maar hebben al die mensen het nooit opgegeven. Je kunt je bewust worden van ‘alles dat er voor nodig is’ door een aantal exemplaren te lezen. Het zet succes op zich niet alleen heel erg in perspectief maar het biedt ook een inzicht in alle stappen die zijn gezet voordat iemand zijn/haar doorbrak had.

 

7. Maakt het mij gelukkig?

Of je deze vraag nu als laatste stelt, of juist als eerste, hij behoeft geen plek. Gelukkig zijn is het hoogste doel in ieder leven. Gelukkig zijn is vaak een bijwerking van succes en wat mij betreft moet dit juist andersom worden benaderd. Is gelukkig zijn namelijk niet het grootste succes op zich? Ik denk het wel. Wat denk jij? Laat je mening achter in de comments.

Wat is jouw definitie van succes? Tell us.

Wat betekent succes voor jou?

Meer TGU

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

TGU picks

A Champagne Celebration

Op vrijdag 19 januari was het tijd voor de vierde editie van The Glow Up. De edities lijken voorbij te vliegen en we zijn dankbaar ook deze met jou te hebben kunnen vieren.

Read More