3 momenten waarop je echt even ‘egoïstisch’ mag zijn
3 momenten waarop je echt even ‘egoïstisch’ mag zijn

3 momenten waarop je echt even ‘egoïstisch’ mag zijn

Al op jonge leeftijd wordt ons geleerd om rekening te houden met anderen. Kinderen die een zin beginnen met “Ik en [naam ander kind] worden al snel gecorrigeerd en leren direct dat de naam van de ander voor die van hen komt. “Het is [naam kind] en ik” zeggen we dan, logisch toch? Egoïsme klinkt in de meeste gevallen echt als een vies woord. De definitie is zelfs: ‘het uitsluitend op eigen belangen en gewin uit zijn’. Hoewel egoïsme negatief is, is self care dat absoluut niet. Een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen deze twee dingen, maakt daarom een wereld van verschil. Hoe vaak zorg je namelijk écht eens voor jezelf?

Self care is not selfish.

Vrouwen trekken als het gaat om self care vaak aan het kortste eind en voor moeders geldt dit in het kwadraat. Als je het gevoel hebt dat je een egoïst bent omdat je bezig was met iets voor jezelf en daarbij geen aandacht had voor je kinderen, dan zit je ernaast. Ik zie het geheel meer als een soort emmer waaruit alle mensen waarvan je houdt steeds een beker vullen. In die beker zit liefde, aandacht en je luisterende oor. Je geeft het graag want hij is groot genoeg maar je kunt je voorstellen dat diezelfde emmer op den duur ook leeg kan raken. Het gevolg? Je hebt niets meer te geven, bent vermoeid en overprikkeld. Noem je het dan nog egoïstisch als je je terugtrekt, of noem je het self care? Ik hoop vooral op het laatste.

selfcare

Je kunt natuurlijk wachten totdat anderen je bijvullen door erop aan te dringen dat je ‘nu echt even rustig aan moet doen’ maar zelf de grens trekken heeft met egoïsme niets te maken. Okay, I’ll admit it. De titel van deze post is wat misleidend maar ik ga ervan uit dat je gewoon even wilde weten dat het allemaal goed is als je je zomaar egoïstisch voelt (en dat is het). Maar wanneer moet je nou écht zeggen dat genoeg, genoeg is? Er zijn in mijn optiek drie momenten waarop een beetje egoïsme echt noodzakelijk is:

1. WANNEER JE GEZONDHEID ERONDER LIJDT.

Wanneer je lichaam je aangeeft dat je op je rem moet drukken en je het niet doet, kun je al snel in nare situaties terechtkomen als het om je gezondheid gaat. Steeds klaarstaan voor anderen en op ieder moment beschikbaar en bereikbaar zijn om te helpen is mooi, maar wie denkt er dan aan jou. Voorkom dat je fysieke klachten krijgt door steeds over je eigen grenzen heen te gaan of écht niks meer kunt vanwege een burn-out. Wees lief voor jezelf, er is maar één jij.

2. WANNEER JE JE MOET VOORBEREIDEN OP IETS BELANGRIJKS

Stel, je moet over een paar uur iets doen dat je leven positief gaat veranderen als het lukt. Afrijden voor je rijbewijs bijvoorbeeld of een sollicitatiegesprek voeren voor die baan die je zo graag wilt. Dan is dit het moment waarop je alles even uitzet (ja, ook je WiFi) en je je gaat voorbereiden op hetgeen dat je te doen staat. Laat je in die situaties niet afleiden door anderen, al wil je ze helpen als ze een beroep op je doen. Denk gewoon even helemaal aan jou, je belt wel terug.

Self care is belangrijk Een momentje voor jezelf nemen is niet egoïstisch. Om er voor anderen te zijn, moet je er eerst voor jezelf zijn.

Self care is belangrijk

Een momentje voor jezelf nemen is niet egoïstisch. Om er voor anderen te zijn, moet je er eerst voor jezelf zijn.

3. WANNEER ‘NEE’ ZEGGEN BETER VOELT DAN ‘JA’ (OF ANDERSOM)

Instinctief weet je precies wat goed voor je is, altijd. Je gevoel is immers de beste raadgever als het gaat om het nemen van beslissingen. Als iemand je iets vraagt waar tegen op ziet en je er met tegenzin ‘ja’ tegen zegt, is de kans groot dat je jezelf achteraf afvraagt waarom je niet naar je gevoel hebt geluisterd. Het pakt bijvoorbeeld niet goed uit of je bent er meer tijd aan kwijt dan je je kunt veroorloven. Don’t do it. Nee zeggen is moeilijk maar niet het einde van de wereld noch van een sterke vriendschap of familieband, ze begrijpen het wel (en zo niet: jammer dan).

Do you boo, het leven is te kort om continu bezig te zijn met wat anderen van je vinden of denken. Cijfer jezelf niet weg door egoïsme te verwarren met self care. Laat vanavond een bad vol lopen en sluit je een paar uurtjes af, de wereld draait wel.We zijn trouwens ook benieuwd naar andere manieren waarop je voor jezelf zorgt en wanneer je dat doet. Laat het ons weten in de comments!

Meer TGU

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

TGU picks

A Champagne Celebration

Op vrijdag 19 januari was het tijd voor de vierde editie van The Glow Up. De edities lijken voorbij te vliegen en we zijn dankbaar ook deze met jou te hebben kunnen vieren.

Read More